logo van Alckmaer
Monumenten

Stadtstimmerwerf

Stadtstimmerwerf

Keetgracht 1
Kantoorruimte
Rijksmonument     

In 1600 verrees het eerste onderdeel aan de Keetgracht, in de vorm van een overdekte loods, waar hout en andere spullen werden opgeslagen. De aanvoer ervan gebeurde per schip, dat in de toen nog ongedempte Keetgracht kon afmeren. Overigens stamt het woord Keetgracht af van de pannen of keten (ketels) waarin zout werd ingedroogd, van een zoutziederij die in die buurt was gevestigd.

Begin 18eeeuw werd de loods uit 1600 uitgebreid, zowel wat betreft de oppervlakte als in hoogte. Er ontstond een U-vormige plattegrond rondom een (halve) binnenplaats. In de hoogte kwam er een verdieping onder de kap bij, een zogenaamde attiek. Hoeveel hoger het gebouw werd, is af te lezen aan de witte houten lijst met de mooie gesneden consoles boven de grote vensters.

Ongetwijfeld (ook) ter bewaking werd in het gebouw een woning opgenomen. In 1887 werd de werf bewoond door stadsarchitect W.F. Ducroix. Hij kon zijn huis binnen via de linker ingang aan de Keetgracht. De rechter ingang gaf toegang tot het bedrijfsgedeelte, waarin op de hoek met de Oudegracht een vergaderkamer was. In het verlengde van het stenen gebouw stond toen langs de Oudegracht een houten opslagloods. Zoals tegenwoordig nog steeds het geval is, had de gemeente door de eeuwen heen veel werk aan het onderhouden en beheren van gebouwen, maar zeker zoveel aan het onderhoud van kaden, bruggen en dijken. En net zoals tegenwoordig had de gemeente behoefte aan een plaats waar materialen opgeslagen konden worden zolang ze nog niet waren verwerkt.

Vier eeuwen lang is de Stadtstimmerwerf in gebruik geweest bij de gemeentelijke dienst Stadsontwikkeling en haar voorgangers. Het in 2005/2006 gerestaureerde pand is thans het kantoor van woningcorporatie Van Alckmaer voor Wonen.

Van Alckmaer voor Wonen heeft in haar statuten opgenomen dat zij zorg wil dragen voor monumenten in de stad. Toen Van Alckmaer de Stadtstimmerwerf in 2004 kocht om er zelf kantoor te gaan houden, is een nieuwe fase voor het gebouw aangebroken. Behalve een minutieuze restauratie van de schil van het gebouw, waarbij de monumentale ingangen aan de Keetgracht ook weer in eren zijn hersteld, is er een bijzondere, moderne uitbreiding gerealiseerd. Als een verrassing piept de stalen ‘diamant’ vanuit de binnenplaats buiten de contouren van het monument.

Adres
Keetgracht 1
1811 AM Alkmaar

Tel (072) 541 03 40
Email info@vanalckmaer.nl