![]() |
Overlast |
U geniet van uw woning én woonomgeving. Echter waar mensen wonen, is het bijna onvermijdelijk dat bewoners soms last van elkaar hebben. Meestal ligt de oplossing van overlast letterlijk binnen handbereik. Een vriendelijk praatje met uw buren lost vaak meer op dan een klacht bij de woningcorporatie of politie. Misschien hebben uw buren helemaal niet in de gaten dat ze overlast veroorzaken en leidt het gesprek eenvoudig tot vermindering van de klachten. Komt u er samen, of met behulp van De Bemiddelingskamer niet uit? Neem dan contact met ons op.
Spelende kinderen, een blaffende hond, lopen op de trap, een klussende buurman of muziek. Dit zijn in principe normale leefgeluiden. U kunt wel degelijk last daarvan hebben, maar de feiten zijn niet zo erg dat er sprake is van overlast. Van Alckmaer kan aan last of hinder niet veel doen. We hebben het over overlast als u ergens langere tijd last van heeft. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld rommel in een algemene ruimte of harde muziek van de buren.
Soms zorgen buren voor overlast. Bijvoorbeeld geluidsoverlast. Via de website overlastadvies kunt u gratis juridisch advies krijgen afgestemd op uw situatie. Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst geven zij advies. Kijk voor meer informatie op: https://overlastadvies.nl/.
U kunt zelf ook het volgende doen:
- Praat met de buren: vaak hebben buren niet door dat ze voor overlast zorgen. Een vriendelijk gesprek helpt meestal al. Soms helpt het om uw buren uit te nodigen om te horen hoe bepaalde geluiden doorklinken in uw woning.
- Buurtbemiddeling: helpt een gesprek met de buren niet? Dan kunt u kosteloos buurtbemiddeling inschakelen. Meer informatie vindt u op de website van de bemiddelingskamer: https://www.debemiddelingskamer.nl/
- Melden bij ons: helpt buurtbemiddeling ook niet? Neem dan contact met ons op via 072 541 0340 of mail ons: sociaalbeheer@vanalckmaer.nl. De woonconsulent neemt binnen 14 dagen contact met u op. Dan kunt u met hem of haar bespreken wat er daarna gebeurt met uw melding. Wij gaan altijd voorzichtig om met uw gegevens en uw melding.
- U kunt een melding van overlast ook direct vanaf onze website doen. Klik hier om het formulier direct in te vullen. De woonconsulent neemt binnen 14 dagen contact met u op. Dan kunt u met hem of haar bespreken wat er daarna gebeurt met uw melding. Wij gaan altijd voorzichtig om met uw gegevens en uw melding.
Buurtbemiddeling kan in bijna alle situaties helpen om de problemen tussen u en uw buren bespreekbaar te maken. Zodat u samen tot een oplossing kunt komen. Vaak is het moeilijk om elkaar op de juiste manier aan te spreken en kun je niet goed meer overzien hoe een probleem opgelost kan worden. De ervaren buurtbemiddelaars van De Bemiddelingskamer komen u graag te hulp.
De bemiddelaars treden bemiddelend op tussen u en de buren, begeleiden het gesprek en zorgen ervoor dat dit goed verloopt. Ze luisteren naar het verhaal van beide partijen. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Indien nodig en uitsluitend op uw wens, zal De Bemiddelingskamer actief met u kijken naar mogelijkheden om extra hulp in te schakelen. Meer informatie is te vinden op de website van De Bemiddelingskamer: https://www.debemiddelingskamer.nl/
Dat mag, maar dan kunnen wij helaas niet zoveel voor u doen. Een anonieme overlastmelding geldt namelijk niet als rechtmatig bewijs. Daarom raden wij u aan om de melding niet anoniem te doen. Wij gaan altijd voorzichtig om met uw gegevens en uw melding. We houden ons daarbij aan de regels die in de Wet bescherming persoonsgegevens staan. Gaat de overlast zover dat we naar de rechter gaan? Dan willen we uw melding, met uw toestemming, als bewijs gebruiken.
De woonconsulent neemt binnen 14 dagen contact met u op. Dan kunt u met hem of haar bespreken wat er daarna gebeurt met uw melding. Wij gaan altijd voorzichtig om met uw gegevens en uw melding.