![]() |
Woonfraude |
De wachtlijst voor een sociale huurwoning is lang. Van Alckmaer zorgt samen met andere organisaties dat de woningen volgens de regels worden bewoond. Eén van de manieren is het aanpakken van woonfraude.
Het is de bedoeling dat de mensen met wie wij een huurovereenkomst hebben, zelf in de woning wonen. Wij zien wel eens dat een woning wordt bewoond door iemand anders dan onze huurder. Of dat de woning wordt gebruikt voor andere zaken dan wonen. Het gebruik van de woning, anders dan voor wonen door de huurder, noemen wij woonfraude.
Voorbeelden van woonfraude
Als een woning niet wordt bewoond door de huurder, maar bijvoorbeeld wordt gebruikt als bedrijfsruimte, opslagruimte of als postadres, dan is er sprake van woonfraude. Ook als een huurder zijn woning zonder toestemming van de verhuurder aan iemand anders verhuurt, is er sprake van woonfraude. Van Alckmaer staat dit niet toe, sociale huurwoningen zijn hier niet voor bedoeld.
Wanneer er een vermoeden is van woonfraude, stelt Van Alckmaer een adresonderzoek in. Als blijkt dat er inderdaad sprake is van woonfraude, loopt de huurder het risico dat de huurovereenkomst stopt. Het stoppen van de huurovereenkomst wegens woonfraude kan een huurder heel veel geld kosten.

Om woonfraude op te sporen, zijn wij afhankelijk van de meldingen van oplettende buurtgenoten. Staat de huurwoning naast u leeg? Of denkt u dat er andere mensen in de woning van uw buren wonen? Dan kan er sprake zijn van woonfraude. Meld het ons via sociaalbeheer@vanalckmaer.nl of neem telefonisch contact met ons op via 072 541 0340.
Dan moet u ons hiervan op de hoogte te stellen. Dit kunt u doen door een formulier bij ons in te vullen. Er zijn verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het behoud van uw woning. Meer informatie staat op onze website, maar natuurlijk bent u ook van harte welkom bij ons met uw vragen.
Het kan zijn dat u vragen hebt over uw eigen woonsituatie. U gaat bijvoorbeeld voor langere tijd naar het buitenland voor vakantie of werk, u wilt een kamer verhuren of u bent van plan een bedrijf te starten. Neem hierover dan altijd vooraf contact op met Van Alckmaer. Wij informeren u graag over de mogelijkheden, maar ook over uw verplichtingen.
Illegale onderhuur
Als huurder van een woning mag u deze niet onderverhuren. Als u voor langere tijd ergens anders verblijft of als u een kamer wilt verhuren, kunt u een aanvraag voor huisbewaarderschap of kamerverhuur bij ons indienen.
Heeft u geen toestemming gehad om iemand anders in de woning te laten wonen en doet u het alsnog? Dan starten wij een onderzoek. Denkt u dat in 1 van onze woningen iemand woont die niet de huurder is? Neem dan contact met ons op.
Een huurder kan wel toestemming aanvragen voor inwonen, het verhuren van een kamer of huisbewaarderschap.
Hennep
Het telen of verwerken van hennep mag niet in onze woningen. Als wij dit ontdekken dan heeft dit grote gevolgen.
Van Alckmaer heeft een zero-tolerence beleid als het gaat om hennep. Dat betekent dat wij geen enkele hennepplant in of rondom onze woningen accepteren. Het telen of verwerken van hennep, of andere activiteiten die in strijd zijn met de Opiumwet mogen niet in onze woningen en tuinen. U kunt dit melden bij de politie. U kunt bijvoorbeeld overlast hebben van stank, geluid of criminele activiteiten.
Van Alckmaer werkt nauw samen met de politie en andere betrokken partijen. Als er een hennepkwekerij/drogerij/knipperij of een andere activiteit in strijd met de Opiumwet aangetroffen wordt, dan vragen wij de huurder om de huurovereenkomst op te zeggen. Doet de huurder dit niet? Dan vragen wij de rechter om de huurovereenkomst te beëindigen. De huurder betaalt kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning. Ook zullen wij een boete eisen. De huurder krijgt een aantekening in het SVNK en kan 5 jaar geen woning huren bij een woningcorporatie.

Het telen of verwerken van hennep mag niet in onze woningen en tuinen. Ook andere activiteiten die in strijd zijn met de Opiumwet zijn niet toegestaan. U kunt dit melden bij de politie.
Melden bij de politie
Meldingen van hennepkwekerijen kunt u doorgeven via 0900-8844 of aan de wijkagent. Vertel waarom u denkt dat er een kwekerij is. Bijvoorbeeld doordat u afgeplakte ramen ziet of doordat u hennep ruikt. Online kan ook via politie.nl. Natuurlijk kun je ook altijd langs het politiebureau gaan om dit te melden. Anoniem doorgeven kan ook via 0800-7000 en via het online meldformulier op meldmisdaadanoniem.nl.
Melden bij Van Alckmaer
Als de politie al een adres in onderzoek heeft, ondernemen wij als corporatie geen actie. Onze tussenkomst kan dan het onderzoek voor de politie verstoren. Als er hennep wordt aangetroffen in een van onze huurwoningen, worden wij altijd door de politie op de hoogte gebracht. Het beste kunt u een (vermoeden van) hennepkwekerij zelf melden bij de politie. Wanneer u dit, om wat voor reden dan ook, niet durft neem dan contact met ons op en vraag naar een van onze woonconsulenten.
Hennepteelt is levensgevaarlijk. Voor de bewoners van het pand zelf, maar ook voor omwonenden. Er zitten gevaarlijke risico’s aan de hennepteelt, zoals brand, lekkage en het vrijkomen van schadelijke gassen.
Bij het toewijzen van een huurwoning mogen wij zelf beslissen of wij met een woningzoekende een huurcontract afsluiten. Deze beslissing is met name van belang in situaties waarbij de woningzoekende bij ons of een eerdere verhuurder zich niet als een goed huurder heeft gedragen. Bijvoorbeeld omdat er sprake was van zware overlast, een forse huurachterstand of woonfraude.
Bij een woningaanbieding levert u onder andere een verhuurdersverklaring aan. Hiermee toetsen wij of u zich de afgelopen 4 jaar als een goed huurder heeft gedragen of niet.
Wij hanteren, samen met de andere woningcorporaties van SVNK, een gezamenlijk beleid hierin: het 'Tweede en laatste kans beleid'. Meer informatie over dit beleid en de gemaakte afspraken leest u hier