Monument: Fnidsen 85 en Hekelstraat 2
Hekelstraat 2A-2B / Fnidsen 85
Winkel-woonhuizen
Rijksmonument
De architect van dit rijk gedecoreerde dubbele winkel-woon pand en pakhuis, H. de Vries, heeft duidelijk onderscheid willen maken tussen de winkelpui en de woningen erboven en het pakhuis erachter.
Het is ontworpen in een combinatie van stijlen: neoclassicisme op de begane grond en neorenaissance op de verdieping. Neoclassicisme is hier te herkennen aan de ‘antieke’ Romeinse details, zoals verticaal uitgeholde zuilen. Ze dragen een zware band waarin de glasplaten zitten met de naam van Albert Heijn er nog op. De zuilen omlijsten de etalages en staan op een natuurstenen plint. Het is de ideale architectuurstijl om een pand een voorname uitstraling te geven. Dat op deze manier grote raampartijen konden worden gemaakt, was mooi meegenomen. Het glas-in-lood is bijzonder fraai en geeft een speciale lichtinval.
Decoratief
De rand met de tegeltableaus vormt de overgang naar de neorenaissance stijl van de verdieping waar de woningen zich bevinden. De trapgevels, de witte banden en de gemetselde, met gekleurde bakstenen versierde bogen, met aan het Fnidsen een kop, trekken de aandacht. Ook de gietijzeren muurankers zijn bijzonder decoratief. Opvallend is ook de band met geel gekleurde bakstenen bovenaan de gevel van de panden.
Al voor de eeuwwisseling rond 1800 was hier op de hoek een winkel-woonhuis gevestigd, waarvan de deur op de hoek zat. Eind 19e eeuw vond er in de straat een schaalvergroting plaats, waarbij de panden een verdieping hoger werden. In 1897 werd het winkelpand door de firma van Albert Heijn opgewaardeerd tot het aantrekkelijke pand van tegenwoordig. Tegenwoordig is het opnieuw een winkel en met bovenwoningen.