logo van Alckmaer
Monumenten

Kanaaldijk 211, voormalig Raadhuis Koedijk

kanaaldijk-211-tekstVoormalig Raadhuis Koedijk
Kanaaldijk 211
Woningen (woon-zorgcomplex)
Gemeentelijk monument    

 

Aan de daken is af te lezen dat het raadhuis twee verschillende kappen heeft. Doordat de grootste ook nog een dwarsstukje boven de ingang heeft, is er een gevarieerd beeld ontstaan.

De architectuur is uitgevoerd in een zogenaamde afgeleide of late Amsterdamse Schoolstijl. Architect L. Visser uit Koedijk heeft een aantal kenmerken van die architectuurstijl in het ontwerp verwerkt, zonder de zo karakteristieke details op te nemen. Dat klopt ook met de tijd waarin het pand is gebouwd: 1929-1930. De Amsterdamse School was toen al lang over haar hoogtepunt heen. De grote hoge daken, waar oorspronkelijk natuurlijk nog geen Velux ramen in zaten, zijn kenmerkend. De aandacht wordt nog eens extra naar die kappen getrokken door de glanzende geglazuurde pannen. Ook de opvallend brede houten goten, zogenaamde overstekken, zijn typerend. In fraaie Amsterdamse School belettering staat trots de functie op de voorgevel.

Achter het raam rechts van de voordeur was vroeger de burgemeesterskamer en linksboven bevond zich de raadszaal. Het interieur is in 2005 verbouwd voor de nieuwe zorgfunctie.

In 2007 is er aan de achterzijde nieuwe woonruimte bijgebouwd. Het hele ensemble is een woon-zorgcomplex ten behoeve van cliënten van ‘s Heeren Loo.

Langs het Noord-Hollands Kanaal ligt het lintdorp Koedijk. Sinds een gemeentelijke herindeling in 1972 maakt het een deel van Koedijk onderdeel uit van de gemeente Alkmaar. Het noordelijk deel valt onder de gemeente Langedijk. Daarvoor had Koedijk echter dit eigen raadhuis. Dat het destijds een opluchting was voor de gemeente Koedijk om in een op de functie toegesneden, nieuw gemeentehuis, te kunnen trekken, blijkt uit de toespraak die burgemeester P. Kikkert hield bij de opening ervan op 14 maart 1930. Daarvoor was de gemeentesecretarie ingetrokken in de veldwachterswoning! De veldwachter werd uiteindelijk ergens anders gehuisvest, maar het bleef blijkbaar behelpen. In 1987 verwierf Van Alckmaer het oude raadhuis, dat tegenwoordig dus woon-zorgcomplex is.

Adres
Keetgracht 1
1811 AM Alkmaar

Tel (072) 541 03 40
Email info@vanalckmaer.nl