logo van Alckmaer
Nieuws uit 2018

Plastic recycle werkplaats creëert een ontmoetingsplek rond afval


Van Alckmaer is inmiddels alweer zeven maanden bezig met het groot onderhoud aan de Kooimeerflats. De 218 appartementen gaan van het gas af en worden aangesloten op het warmtenet van de HVC. De aanpak van de woningen vormt voor ons de aanleiding om niet alleen naar de binnenkant van de woningen te kijken, maar ook naar de hele buurt.

Er bleek veel onvrede te leven onder bewoners over veiligheid en sociale samenhang in de buurt. Van Alckmaer heeft bureau Kleinschalige Culturele Producties ingeschakeld om informatie en mogelijke oplossingen bij de bewoners op te halen over de woonbeleving in de flat en wijk. Tijdens de gesprekken is het idee voor ‘De Plastic Recycle Werkplaats’ geboren, een project met bewoners en voor bewoners om de leefbaarheid en de sociale samenhang te versterken.

Ontmoetingsplek
De Plastic recycle werkplaats Kooimeer is een ontmoetingsplek voor jongeren en bewoners in de wijk waar nieuwe producten met zwerfafval worden gemaakt. Afval wordt gezien als grondstof om iets nieuws te creëren. Jongeren uit de wijk krijgen via een bijbaan een belangrijke functie in de werkplaats. Onder leiding van Stichting de Kaasfabriek/ Fablab leren zij met speciale machines zwerfafval om te toveren tot nieuwe producten, zoals potten, vazen en lampenkappen. De jongeren zetten zich op deze manier in voor een schone wijk.

Kardinaal de Jong school
In de maand oktober is de Kaasfabriek gestart met de bouw van de machines en de inrichting van de werkplaats op het schoolplein van de Kardinaal de Jong school, aan de Amalia van Solmsstraat 91 in Alkmaar. Woont u zelf in de wijk, en vindt u het leuk om mee te denken over activiteiten en workshops in de Plastic Recycle Werkplaats? Loopt u vooral eens langs om een kijkje te nemen!

De werkplaats is open op:
dinsdag van 15:00 tot 18:00 uur
woensdag van 14:00 tot 17:00 uur
donderdag van 18:00 tot 21:00 uur
vrijdag van 14:30 tot 16:30 uur
Tijdens de openingstijden van het lab zijn bewoners welkom om op elk gewenst moment langs te komen.

In dit project werkt Van Alckmaer nauw samen met bouwbedrijf Hemubo, Duurzaam Alkmaar, Fonds21, Gemeente Alkmaar, HVC Alkmaar, Kardinaal de Jong school, De Kaasfabriek, Stadswerk071, Stichting Kleinschalige Culturele producties, VSB Fonds en Woonwaard.

Verkoop en vrije huur

Adres
Keetgracht 1
1811 AM Alkmaar

Tel (072) 541 03 40
Email