![]() |
Aanpassen en zelf klussen |
U kunt uw woning zelf aanpassen. Zodat het helemaal past bij uw wensen. Wilt u een aanpassing doen? Meld het dan aan ons. Voor sommige aanpassingen heeft u vooraf onze toestemming nodig die u via deze website kunt aanvragen. Klik hier voor het formulier.
Soms hebt u toestemming nodig om een aanpassing te doen in uw woning. Dit gaat vaak om grotere (bouwkundige) aanpassingen. Deze eisen stellen we om uw veiligheid en die van uw buren voorop te stellen. En om overlast naar omwonenden tegen te gaan. Per aanpassing kunnen de voorwaarden verschillen. Als u een aanvraag indient, leest u welke voorwaarden op het moment gelden voor de aanpassing die u wilt doen. Als u de woning in de toekomst verlaat, beoordelen wij of de aanpassing mag achterblijven in de woning of dat u de aanpassing moet verwijderen.
Voorbeelden van aanpassingen waar u toestemming voor moet aanvragen:
- Plafond (aanbrengen van gipsplaten)
- Keukeninrichting (plaatsen van een niet-standaard keukenblok of aanrecht)
- Het aanbrengen van een aanbouw of uitbouw
- Het plaatsen van een overkapping
- Het plaatsen van zonnepanelen
Soms mag u een aanpassing niet zelf doen. Bijvoorbeeld omdat wij de woning dan niet meer opnieuw kunnen verhuren. Dat is het geval als de aanpassing:
- Zorgt voor een waardedaling van de woning;
- Zorgt voor gevaarlijke situaties;
- In strijd is met de beleidsregels van Van Alckmaer;
- Niet volgens de bouwregelgeving wordt uitgevoerd;
- Ervoor zorgt dat wij het normale onderhoud niet kunnen doen
Wij plannen een eindgesprek als u de huur heeft opgezegd. Bij dit eindgesprek geven wij aan welke aanpassingen u mag laten zitten en welke u weg moet halen. In sommige gevallen kan een nieuwe huurder de aanpassingen overnemen. Dit bespreekt u samen met een mogelijke nieuwe huurder. De afspraken die u daarover maakt moet u voordat u uit de woning vertrekt, schriftelijk vastleggen met de nieuwe huurder.
Nee, u bent zelf verantwoordelijk voor de aanpassingen. U betaalt ook voor de reparatie of vervanging van de aanpassing.
Het kan zijn dat u zelf bouwkundige aanpassingen hebt gedaan aan de woning. In sommige gevallen geeft Van Alckmaer u een vergoeding voor de aanpassing. Of dat gebeurt hangt af van het soort aanpassing dat u heeft gedaan, de ouderdom en de kwaliteit van de aanpassing. Als u de huur van uw woning opzegt, bepaalt de opzichter tijdens het eindgesprek of Van Alckmaer de aanpassing overneemt en of u een vergoeding krijgt. Let op!: De opzichter heeft aankoopbewijzen en facturen nodig om de vergoeding te bepalen.
Wij nemen een aanpassing over als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:
- U heeft de aanpassing bij ons aangevraagd. Wij hebben deze goedgekeurd.
- De aanpassing is vakkundig uitgevoerd en is in goede staat.
- De aanpassing heeft geen brandgevaarlijke materialen.
- Een aanpassing aan de installatie van gas of elektra is gedaan door een erkende installateur. U kunt dit laten zien.
- Gaat het om een verbouwing? Dan moet deze voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.
- Wij kunnen de woning met de aanpassing nog steeds goed verhuren. De woning is daardoor niet minder waard geworden.
Woningaanpassingen
Mensen met een beperking moeten de juiste hulp krijgen. Zij moeten mee kunnen doen in de maatschappij. En zij moeten zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Dat regelt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De wet is er voor ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problemen.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking de hulp krijgen die zij nodig hebben. Zo kunnen zij zoveel mogelijk zelfstandig blijven wonen. De wet is er voor ouderen, gehandicapten en mensen met psychische problemen. De gemeente is verantwoordelijk voor de Wmo in uw buurt.
Een Wmo-aanpassing kunt u aanvragen bij de gemeente. Sommige aanpassingen betaalt de gemeente helemaal. Soms betaalt u zelf (een deel). Kijkt u voor meer informatie op de website van de gemeente Alkmaar. https://www.alkmaar.nl/wmo.html
De gemeente vergoedt geen kleine aanpassingen, zoals een douchebeugel of een aangepaste kraan.