![]() |
Doe-het-zelf reparaties |
Onderhoud is belangrijk. Maar wie is nu verantwoordelijk voor het onderhoud? Volgens de wet hebben zowel de huurder als de verhuurder verantwoordelijkheden en verplichtingen. Dat zegt natuurlijk nog niet veel. In het Onderhouds-ABC wordt voor veel voorkomende onderhoudswerkzaamheden aangegeven wie daarvoor verantwoordelijk is.
De volgende veelvoorkomende reparaties kunt u zelf uitvoeren:
Stroomstoring
Een stroomstoring wordt vaak veroorzaakt door kortsluiting in huishoudelijke apparaten of door overbelasting van een bepaalde groep. Met de stekkertest kan de plaats of het apparaat van de storing worden gevonden.
De stekkertest
Haal alle stekkers van de ruimte waar de kortsluiting zich voordoet uit het stopcontact, schakel de lichtpunten uit en schakel daarna de (aardlek)schakelaar weer in of plaats een nieuwe zekering/stop. Steek vervolgens één voor één de stekkers terug in de stopcontacten. Als de zekering/stop weer springt bij het insteken van een bepaalde stekker, weet u aan welk apparaat het ligt. Mocht deze stekkertest geen resultaat opleveren, dan kunt u voor advies contact opnemen met Van Alckmaer
Netstoring
Of er een netstoring is, kunt u eenvoudig controleren bij uw buren: bij een netstoring hebben zij ook geen stroom. Meld de stroomstoring bij het Nationaal storingsnummer: (0800) 90 09. Dit is een gratis nummer dat 24 uur per dag bereikbaar is.
Problemen met warm water / CV-ketel bijvullen
Het is noodzakelijk om uw CV-ketel regelmatig bij te vullen. Op de ketel zit een drukmeter. Staat de wijzer op 1 Bar of minder, dan moet u de ketel bijvullen met water. Als u geen warm water krijgt staat de wijzer meestal op minder dan 1 Bar.
Hoe vult u de ketel bij?
- draai alle radiatoren open met de kamerthermostaat op de laagste stand;
- haal de stekker van de ketel uit het stopcontact;
- sluit de vulslang aan op de kraan en draai de waterkraan iets open, zodat de lucht uit de vulslang kan ontsnappen; sluit vervolgens de slang aan op de ketel;
- draai dan met de wartel (speciale oogbout met draaibaar handvat) de vulkraan open en vul de ketel bij totdat de drukmeter op 1,5 tot 2 Bar staat;
- draai de vulkraan weer dicht, haal de vulslang eraf, leeg het overige water in een emmer en steek de stekker weer in het stopcontact.
Hoe voorkom ik schimmel of vochtplekken in huis?
Schimmel en vochtplekken ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes, zoals de keuken en de badkamer. Neem na het douchen het water van de wandtegels af met een trekkertje. Droog de wand daarna met een handdoek.
Zorg ervoor dat u uw woning goed ventileert.
Dat betekent dat u frisse lucht binnenlaat. Dat is beter voor uw gezondheid en u bespaart energie. Het kost minder energie om droge lucht te verwarmen dan vochtige lucht. In de winter is het belangrijk om te ventileren en te verwarmen tegelijkertijd. Haal schimmel weg met warm water met soda of met andere middelen zoals schimmelverwijderaar van HG.
Schimmel moet u zelf (laten) behandelen
Heeft de schimmel een andere oorzaak dan het niet goed ventileren van uw woning? Bijvoorbeeld door een lekkage? Of omdat de mechanische ventilatie in uw woning stuk is? Dan kunt u een reparatieverzoek melden.
Intercom
Als de intercominstallatie niet werkt, kan het zijn dat het toestel in de woning uit staat. De aan/uit toets zit meestal aan de voorzijde van het toestel (derde toets van onder). Als u het toestel weer inschakelt, zijn de problemen normaal gesproken verholpen. Als de installatie dan nog steeds niet werkt, kunt u contact opnemen met Van Alckmaer.
Buitensluiting
Wanneer u zichzelf heeft buitengesloten of bij verlies van uw sleutels, kunt u de hulp inroepen bij de onderhoudsdienst van Van Alckmaer: 072 502 4280. De kosten hiervoor zijn voor u zelf.
Het staat u vrij om zelf een slotenspecialist of aannemer hiervoor te benaderen. De kosten die hierbij gemaakt worden zijn voor uw eigen rekening. Afhankelijk van de situatie kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. De hoogte van de kosten is vaak van tevoren niet goed in te schatten. Misschien zijn er vrienden of familie die een reservesleutel van uw woning hebben? Probeer in eerste instantie contact met hen op te nemen. Hiermee kunt u hoge onverwachte kosten voorkomen.
Wat kan ik doen als mijn rookmelder piept?
Het kan zijn dat de batterij (bijna) leeg is. U hoort dan een korte piep om de 30-45 seconden. U kunt de batterij dan zelf vervangen. Helpt het vervangen niet of werkt de rookmelder niet meer? Dan kunt u hier een reparatieverzoek melden. Soms heeft de rookmelder een vaste batterij. Wij vervangen de rookmelder dan door een ander type. Zodat u de batterij voortaan zelf kunt vervangen.
De televisie-, internet of kabelaansluiting in mijn woning werkt niet. Wat kan ik doen?
Neem contact op met uw eigen provider. Zij leveren uw (digitale) televisie- of internetverbinding.