logo van Alckmaer
Nieuwsbrief

Tip van de maand: balkon tuinieren

Gezond eten is “in”! Het liefst uit eigen tuin. Heb je niet de tijd of ruimte om het direct groot aan te pakken? Probeer eens de nieuwste trend op dit gebied: het balkon tuinieren. Je eigen tuin op je balkon heeft vele voordelen, zoals dat je eenvoudig kunt oogsten en het is erg decoratief. Je moet alleen wel weten wat er op een balkon groeit, en wat niet. Wil je deze zomerbalkon tuinieren voor het eerst met balkon tuinieren beginnen? Of zoek je nog extra tips? Hier zijn enkele ideeën.

 

Bakken en potten
Als je begint met een tuin op je balkon moet je eerst geschikte bakken en   potten aanschaffen. Elke plant heeft een andere diepte nodig, zo blijven radijsjes aan de oppervlakte, terwijl wortels de diepte in willen. Hier moet je rekening mee houden. Deze vul je met aarde uit het tuincentrum. Geperst kokospulp, dat je kunt aanlengen met water, is voor de meeste planten ook erg geschikt.

Zonlichtbalkon tuinieren
Elk balkon is anders, en elke plant ook. Deze moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Elke plant heeft namelijk een andere hoeveelheid zonlicht nodig. Voor de meeste balkons geldt dat er niet de hele dag volle zon op staat. Planten zoals maïs of paprika vallen daardoor af. Spinazie en sla zijn echter juist wel erg geschikt: deze planten zijn ook tevreden op schaduwrijkere plaatsen. En heb je wel eens aan rode bieten gedacht?

De hoogte in
Op een balkon moet je goed gebruik maken van de ruimte. Werk daarom eens omhoog! Dit kan bijvoorbeeld door middel van een trap, waarbij je op elke trede een plantenpot kwijt kan. Ook kan je denken aan klimmers, zoals bonen. Deze klauteren langs een balkonhek omhoog. Of een plantenrek langs de muur zetten en dan gebruikt de plant deze als houvast. Wie op een zeer zonrijk balkon woont, kan ook eens denken aan een tomatenplant: deze vindt het prettig om omhoog te klimmen.

De meest geschikte planten nog eens op een rij:balkon tuinieren
– radijsjes
– spinazie
– sla
– rode bieten
– bonen
– tomaten (alleen op zonrijke balkons!)

Adres
Keetgracht 1
1811 AM Alkmaar

Tel (072) 541 03 40
Email info@vanalckmaer.nl